У Верховній Раді України зареєстровано три законопроекти щодо впровадження системи економічного бронювання. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха в інтерв’ю для видання «БізнесЦензор».

Термін подачі альтернативних законопроектів

Термін подачі альтернативних законопроектів завершився 28 червня, тому на даний момент депутати готові розглядати запропоновані документи. Наталуха вважає, що комітет може розглянути законопроекти вже цього тижня, а перше читання у сесійній залі може відбутися до кінця липня.

Різноманітність законопроектів

Запропоновані законопроекти різняться у своїх підходах до моделі економічного бронювання. Перший законопроект передбачає можливість бронювання працівників за умови сплати військового збору у розмірі 20 тисяч гривень на місяць, при цьому це обмежується 1,5% від загальної заробітної плати.

Фізичні особи-підприємці також матимуть можливість бронювати себе від мобілізації, якщо вони зареєстровані понад шість місяців і отримують щомісячний прибуток не менше 61 тисяч гривень.

Інший законопроект, представлений заступником голови Офісу Президента Ростиславом Шурмою, передбачає виключення з мобілізації військовозобов’язаних з зарплатою понад 35 тисяч гривень на місяць. Цю ідею підтримує уряд.

Третя модель дозволяє забронювати найманих працівників зі зарплатою понад 35 тисяч гривень і ФОПів, які щомісяця сплачуватимуть військовий збір у розмірі 20 тисяч гривень.