Протягом перших п’яти місяців 2024 року СБУ на Донеччині висунула 45 обвинувачень колаборантам, а також ухвалила 9 вироків у їх адресу. Про це повідомила головний прес-секретар ГУ СБУ на Донеччині та Луганщині Галина Прищепа на брифінгу, який передала Укрінформ.

Злочинець в окупаційній адміністрації

За її словами, спецслужба набрала достатньо доказової бази щодо одного з колаборантів, який увійшов до окупаційної адміністрації Світлодарська. Цей фігурант походить з окупованого Донецька, де з 2014 року працював охоронцем на приватному підприємстві. У травні 2023 року злочинець добровільно перейшов на бік ворога і зайняв посаду заступника голови адміністрації міста Світлодарськ.

Пропаганда окупантів

Галина Прищепа додала, що цей злочинець активно бере участь в організації пропагандистських акцій на підтримку окупантів та через ЗМІ намагається формувати думку серед населення та міжнародного співтовариства про легітимність створення та діяльність так званої Світлодарської адміністрації.

Незаконні вибори

СБУ продовжує збирати доказову базу щодо незаконних виборів на тимчасово окупованій території Донецької області та причетності їх учасників до злочинів проти національної безпеки України. Особливо слідовники СБУ повідомили про підозру одній з колаборанток, яка увійшла до складу Ради Волноваського муніципального округу. Встановлено, що злочинниця добровільно висунула свою кандидатуру на псевдовиборах та була обрана депутатом представницького органу влади.