Україна внесла важливі зміни до процедури зарахування до закладів вищої освіти за квотами

Тепер вступники можуть бути зараховані за квотою-1, квотою-2 або за квотою для іноземців.

Квота-1

Квота-1 охоплює вступників, які мають право на вступ на основі індивідуальної усної співбесіди або належать до категорії дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ця квота становить не менше одного місця в межах 10 % від максимального обсягу державного або регіонального замовлення.

Квота-2

Квота-2 стосується вступників з тимчасово окупованих територій або зон активних бойових дій. Вона складає 10 % від максимального обсягу державного замовлення із спеціальним округленням для окремих областей.

Квота для іноземців

Квота для іноземців використовується для прийому іноземних студентів та закордонних українців, які не проживають постійно в Україні.

Детальні обсяги квот встановлюються згідно з правилами прийому закладів вищої освіти та оприлюднюються на їхніх офіційних вебсайтах. Ці зміни вступають в силу з 2023 року і враховують специфіку кожної категорії вступників та обмеження, що стосуються призовного віку і обов’язку захисту країни.

Зміни у правилах зарахування до вищих навчальних закладів в Україні оновлені та розглядають специфіку кожної категорії вступників.