Підтримка України від G7: відстрочення погашення кредиту

Країни G7 домовилися видати Україні кредит у розмірі 50 мільярдів доларів, який погашатиметься за рахунок відсотків з заморожених російських активів. Цю угоду офіційно підтвердила прем’єрка Італії Джорджа Мелоні під час саміту «сімки».

Додаткова фінансова допомога для України

«Ми досягли політичної угоди про додаткову фінансову допомогу Україні у розмірі приблизно 50 мільярдів доларів до кінця цього року за допомогою кредиту, погашення якого здійснюватиметься з додаткових доходів від російських активів, заморожених у наших юрисдикціях», — заявила Мелоні журналістам.

Ідея фінансової підтримки від Заходу

Пропозицію саме так допомогти Україні висунула адміністрація президента США. Ідея полягає в тому, що 50 млрд доларів Україна отримає від союзників зараз, а погашення кредиту буде здійснюватися відсотками з заморожених російських золотовалютних резервів на суму близько 300 млрд євро. Вони зберігаються в західних фінансових організаціях і приносять кілька мільярдів на рік у вигляді відсотків.

Обговорення фінансової допомоги для України

Просте конфіскація російських активів і їх передача Україні західними союзниками була визнана занадто складною і сумнівною з юридичного погляду. Адміністрація президента США пояснила, що спочатку була готова виділити всю суму кредиту Україні, але потім інші країни G7 також висловили готовність взяти участь.

Плани країн «сімки»

Лідери країн «великої сімки» поспішали ухвалити це рішення до можливого приходу до влади Дональда Трампа та ультраправих в Франції.