Надзвичайна подія: Українці зібрали 772 тисячі гривень на демонтаж «храму-МАФу» в Національному музеї історії України

Наразі немає інформації про потерпілих. Національний музей історії України зібрав пожертви у рекордно короткі строки — 772 тисячі гривень, необхідних для демонтажу незаконно побудованого «храму-МАФу» Української православної церкви Московського патріархату. Про це повідомила прес-служба музею у Facebook.

«Друзі, ви неймовірні. Ви зібрали необхідну суму (772 тисячі гривень) для демонтажу самовільного «храму-МАФу» на території музею, менше ніж за добу!» — йдеться у повідомленні.

Зібрана сума вражає швидкістю та підтверджує підтримку українського суспільства знесення самовільної церковної споруди в історичному серці Києва — Старокиївській горі. Про збір необхідної суми оголосив Благодійний фонд розвитку Національного музею історії України.

У музеї нагадали, що у вересні 2023 року Північний апеляційний господарський суд підтвердив незаконність самовільного будівництва і зобов’язав знести споруду та привести земельну ділянку у попередній стан за рахунок порушника. Рішення суду набрало законної сили та перебуває на стадії примусового виконання з 2 жовтня 2023 року.

Музейники зазначили, що не можна очікувати добровільного виконання рішення від особи, яка незаконно зайняла земельну ділянку музею та побудувала на ній самовільну споруду.

Ідеї здійснення демонтажу задіяти фахівців з дозволом на виконання таких робіт з подвоєною небезпекою.